Vesti
Sreda, 19. decembar, 2012.
Potpisan ugovor za nabavku super-računarske opreme
Kompanija HP i JUP Istraživanje i razvoj potpisali su danas ugovor o nabavci dva super-kompjutera u vrednosti od 715.000 evra za potrebe Instituta za fiziku i Istrazivačkog centra za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu.

“Paradoks“ klaster za potrebe Instituta za fiziku u Beogradu sastoji se od 106 HP servera najnovije G8 generacije i ima ukupnu snagu od 106 teraflopsa, dok je drugi klaster opremljen sa 18 HP servera G8 generacije ukupne snage 7,3 teraflopsa.

Računari će, između ostalog, biti korišćeni u oblasti simulacije strujanja krvotoka u kardiovaskularnom sistemu radi bržeg predviđanja rasta ateroskleroze kod specifičnog pacijenta, kao i u oblasti istraživanja strujanja fluida i transport mase u podzemnim vodama, ali i klimatskih promena i njihovog uticaja na sredinu.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić je kazao da će ova oprema biti povezana u evropsku mrežu super-kompjutera kako bi se razmenjivala znanja i iskustva. Oprema će biti instalirana za dva do tri meseca.

Direktor Jedinice za upravljanje projektom (JUP) Istraživanje i razvoj Darko Đukić je kazao da bi veliki projekat nabavke opreme za celu naučnu zajednicu, vredan oko 50 miliona evra, trebalo da znatno doprinese pobošljanju naučnih rezultata u Srbiji. Đukić je istakao da je ovo jedna od najvažnijih uređaja koji se nabavljaju u okviru Projekta nabavke kapitalne opreme.

Direktor kompanije HP Miloš Đurković je kazao da je ovo istorijski trenutak za srpsku nauku jer nabavkom super-kompjutera Srbija dolazi na svetsku mapu zemalja sa ovim tehnologijama. Ova dva klastera će kao i ostala kapitalna oprema koja se nabavlja kroz ovaj projekat biti dostupni celoj naučnoj zajednici u Srbiji.
26ms