Vesti
Ponedeljak, 3. jul, 2017.
Hiljadita izbeglička porodica dobila stambeno rešenje u okviru Regionalnog stambenog programa
Pančevo, 27. jun 2017. - Porodica Milosave Gnjatović iz Pančeva hiljadita je koja je u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) dobila krov nad glavom. Porodici Gnjatović-Marić ključeve montažne kuće je uručio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije.

Tom prilikom ministar Dačić se zahvalio prisutnim donatorima i pozvao ih na dalju saradnju, budući da ima još oko 7.000 porodica koje čekaju na rešavanje stambenog pitanja.

„Radi se na više mesta u Srbiji i u funkciji je više od 100 miliona evra za rešavanje tog problema. Nadam se da će u narednih nekoliko godina stambeno biti zbrinuta i ostala lica koja imaju status izbeglica“, rekao je ministar i ponovio da je reč o bespovratnim sredstvima.

Prisutnima su se obratili i Nikola Bizel ispred Delegacije EU u Srbiji i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Predstavnici zemalja donatora su dan ranije održali Skupštinu u Palati Srbija na kojoj je Srbiji odobren osmi potprojekat RSP vredan 19.9 miliona evra, kao i sednica Upravnog odbora RSP kojoj su prisustvovali i partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Svi oni su obišli i gradilište u naselju Ovča, gde će na jesen 235 porodica dobiti stanove u okviru istog programa.


Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodica u regionu.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

41ms