Vesti
РСП: У Зрењанину 11 најугроженијих избегличких породица добило нови дом
У оквиру четвртог потпројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања у Зрењанину су уручени кључеви станова за 11 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић и в.д. директора “Јединице за управљање пројектима у јавном сектору “ д.о.о. Београд Драган Катуца.

Финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбеђена су кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе и кроз учешће Града Зрењанина, а вредност инвестиције је 275.000 евра.

У Зрењанину се у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма гради још 40 станова који су такође намењени најугроженијим избегличким породицама.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породица у региону.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
36ms