Vesti
Sreda, 14. jun, 2023.
Уручени кључеви 94 стана у Новом Саду
У Новом Саду су уручени кључеви 94 стана, изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма. Станови су намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.
Укупна бруто површина зграде је 6.408м2, а вредност радова износи 3.316.078 евра.

„Решење стамбеног питања најугрожених избегличких породица је приоритет Регионалног стамбеног програма, самим тим и обавеза како Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Комесаријата за избеглице и миграције тако и јединица локалне самоуправе. До сада смо показали да имамо одличну сарадњу са Новим Садом, у јуну 2020. године смо уселили 276 породица у Ветернику, августа 2022. године још 152 породице у Футогу, а данас ћемо поделити кључеве од 94 новоизграђена стана у Ветернику. Када је компонента изградње станова у питању, укупно 522 породице су стамбено обезбеђене на територији Новог Сада.“ истакао је директор „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору“ д.о.о. Београд, Душан Ковачевић.

У наредном периоду нас очекује усељење корисника у Врбасу, Аранђеловцу, Панчеву, Пећинцима и Овчи.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, представник делегације Европске уније у Србији Николо Бертолини, заменица шефа мисије ОЕБС у Србији Сара Гроен, заменик представника Високог комесара Стефани Краусе и комесар за избеглице и миграције у Републици Србији Наташа Станисављевић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
34ms