Vesti
Utorak, 6. decembar, 2016.
Održan deveti sastanak Upravnog odbora i trinaesta sednica Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa u Parizu
U prostorijama Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) u Parizu je održan deveti sastanak Upravnog odbora i trinaesta sednica Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa.

Skupština donatora odobrila je tri nova granta, dva za Crnu Goru vredna 900.000 evra, tj. 1,4 miliona evra, i jedan za Srbiju u iznosu od 9,2 miliona evra. Donatori su odobrili Bosni i Hercegovini povećanje obima budžeta za dva prethodno odobrena stambena projekta, ukupno 2,5 miliona evra. Odobreni projekti će obezbediti još 650 stambenih jedinica korisnicima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Evropska Unija, koju predstavlja Evropska Komisija, najveći donator RHP-a, je objavila svoju nameru da opredeli celokupan iznos koji je inicijalno namenjen RHP-u. Nova sredstva bi trebalo da obezbede finansiranje od 3 000 dodatnih stambenih jedinica do 2021.

Morten Jung, šef Odeljenja za Zapadni Balkan, regionalnu saradnju i programe u Evropskoj komisiji, pohvalio je učesnike RHP za dobre rezultate. Regionalni stambeni program obezbeđuje stambena rešenja ujednačenim ritmom, čime okončava agoniju mnogih korsnika vezanu za sticanje pristojih domova i uslova života. Evropska komisija zadovoljna je trenutnim stanjem i još jednom potvrđuje svoje opredeljenje da u celini obezbedi obećana sredstva. Komisija u potpunosti podržava stabilan odgovor na produženu izbegličku situaciju na Zapadnom Balkanu.

Gospodin Hagl, predstavnik Nemačke na Skupštini donatora i i ko-predsedavajući za 2016 godinu izjavio je, da kao znak zahvalnosti za napredak RHP-a, Nemačka odlučila da opredeli dodatnih milion evra RHP fondu, tokom 2016.
Brzina iskoruke stambenih rešenja u RHP dostiže vrhunac u 2017. i 2018. godine

RHP partneri su se složili da je implementacija RHP-a trenutno u punom zamahu: do kraja 2016.godine oko 1.000 stambenih jedinica će biti isporučeno, dok u 2017. ova cifra biti učetvorostručena. U 2018.godini ukupno 7 300 stambenih jedinica se očekuje da bude predato u korist više od 21 000 pripadnika najranjivijh kategorija izbeglica/interno raseljenih lica,u okviru do sada odobrenih projekata. Donatori RHP-a su apelovali na partnerske zemlje da održe ovaj tempo i da se fokusiraju na povećanje aspekata održivih stambenih rešenja.

Ohrabrivanje regionalne saradnje

Tokom sednice Upravnog odbora, partnerske zemlje poslale su snažnu poruku podvlačeći važnost RHP-a za regionalnu saradnju i proces pomirenja. Kao regionalni program i deo šireg Sarajevskog procesa, RHP je mesto svakodnevne saradnje, što na političkom i operativnom nivou osnažuje konstruktivan dijalog.
Ministarka Semiha Borovac iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine kratko je informisala Upravni odbor u zajedničkoj Izjavi četiri zemlje. Partnerske zemlje u Izjavi naglašavaju neophodnost nastavka regionalnog karaktera RSP, ne samo zbog međusobne povezanosti projekata, već i zbog toga što je ovaj Program deo šireg političkog procesa koji doprinose osnaživanju dobrosusedskih odnosa i stabilnosti u regionu.

Guverner CEB-a Ralf Vencel je istakao: „Nakon četiri godine konstantnog napretka u saradnji i realizaciji, partrenrske zemlje zaslužuju priznanje za svoje napore da dodele održiva stambena rešenja hiljadama ugroženih ljudi. CEB će nastaviti da pruža stabilnu podršku ovim zemljama u cilju da se obezbedi stabilan ritam isporuke i doprinese poboljšanju kvaliteta stambenih projekata. CEB pozdravlja opredeljenje Evropske komisije da se obezbedi dodatna sredstva za RHP, uz prvobitno obećana.
Predstavnik SAD-a Sem Hili preneo je poruku od Nensi Izo Džekson, zamenice pomoćnika državnog sekretara Biroa za populaciju, izbeglice i migracije, koja je ponovila da SAD ostaju posvećene RHP-u, i zahvalila se učesnicima RHP na impresivnom rezultatu. Sada kada je implementacija RHP postigla dobar ritam, ona je podsetila da dodela samo stambenih rešenja nije dovoljna, ohrabrujući partnerske zemlje da se u narednim godinama više fokusiraju na mere održivosti.

Glavne brojke (1. decembar 2016.):

Obećano za RHP - 269 miliona evra
Opredeljeno za RHP Fond - 160 miliona evra
Uplaćeno u RHP Fond - 123 miliona evra
Odobreni gratovi - 155 miliona evra
Locirani grantovi - 52 miliona evra


40ms