Vesti
Četvrtak, 19. septembar, 2019.
Уручени кључеви 50 станова избегличким породицама у Голубинцима и Параћину
Тридесет породица избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине добило је станове у Голубинцима код Старе Пазове у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта, док је у Параћину двадесет избегличких породица такође добило нови дом у оквиру другог потпројекта овог Програма.

Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма и намењени су избегличким породицама које су након ратних дешавања на простору бивше Југославије прогнани из својих домова.

Свечаном уручењу кључева у Старој Пазови присуствавао је и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић који је истакао да се Програм одлично спроводи и да је до сада збринуто много избегличких породица а циљ је да сва избегла лица трајно реше стамбено питање.

Догађају су присуствовали и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, представник Делегације ЕУ у РС Ингве Енгстром, шеф представништва УНХЦР-а Ханс Шодер, в.д.директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драган Катуца и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Додели кључева 20 станова у Параћину присуствовали су и генерални секретар Министарства спољних послова Владе Републике Србије Вељко Одаловић, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов, председник општине Параћин Саша Пауновић, представник Делегације Европске уније у Србији Штефен Худолин, и представници УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке, наводи се у саопштењу.

У оквиру Регионалног стамбеног програма до сада је додељено око 3.800 стамбених јединица, а у току је додела више од 200 пакета грађевинског материјала и скоро 100 сеоских кућа
42ms