Vesti
Sreda, 23. novembar, 2016.
Uručeni ugovori o stambenom zbrinjavanju oko 900 izbegličkih porodica
U Klubu poslanika u Beogradu uručeni su ugovori za realizaciju stambenih rešenja namenjenih najugroženijim izbegličkim porodicama sa teritorije bivše Jugoslavije. Oko 900 izbeglih lica uskoro će rešiti svoje stambeno pitanje.

Predstavnicima 53 grada I opštine uručeni su ugovori vredni 9,5 miliona evra. Ugovorima je predviđena kupovina 567 seoskih kuća za izbeglice, u vrednosti 11.000 evra i dodela 332 paketa građevinskog materijala za završetak započetih objekata, čija je pojedinačna vrednost 9.000 evra.

Nabavka građevinskog materijala za rekonstrukciju i dogradnju kuća, i kupovina seoskih kuća predstavlja nastavak uspostavljene saradnje sa jedinicama lokalnih samouprava na obezbeđivanju stambenih rešenja za najugroženije izbeglice sa teritorije njihovih opština. Do sada se pokazalo da je kupovina seoskih kuća vrlo efikasan način zbrinjavanja korisnika.

Predstavnik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da postoji velika želja da se okonča agonija izbeglih koja traje dvadesetak i više godina i zahvalio donatorima koji su prepoznali da je njihova podrška izuzetno važna.

Direktor Jedinice za upravljanje projektima “Istraživanje I razvoj” d.o.o. Beograd, dr Goran Kvrgić istakao je da u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica polako niču zgrade, da se ljudi useljavaju u kuće, I da je ne mali broj izbeglih već dobilo pakete građevinskog materijala.

Ugovori koji su uručeni u okviru su zajedničkog Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbegličkih porodica, koji bi trebalo da se realizuje do novembra 2017. godine.

U tu svrhu, uz podršku Evropske komisije, Vlade SAD, UNHCR-a i OEBS-a, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice, kojim upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.
39ms