Vesti
Ponedeljak, 21. maj, 2018.
Зграда једног од најсавременијих објеката у Србији ускоро у пуном сјају
Од када је положен камен темељац окобра 2016. године изградња научно-технолошког парка у Новом Саду, једног од најсавременијих објеката у Србији, сваки дан напредује са високим степеном квалитета. У интервјуу за ФТН новине, проф. др Срђан Колаковић, продекан за инвестиције и сарадњу са привредом ФТН-а и члан Радне групе за координацију активности и праћење радова научно-технолошког парка именоване од стране Владе АПВ-а открива нам детеље о тренутној фази његове изградње и о значају који ће имати за наше студенте и запослене.

Како теку радови у изградњи научно-технолошког парка? У којој је фази овај пројекат?

У име Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине пратимо динамику извођења радова и до сада је конструкција већим делом завршена. На једном делу грађевине, који ће садржати приземље и четири спрата, изливена је плоча последњег спрата, а други део ће имати пет и шест спратова. Облик зграде подсећаће на брод у Панонском мору. Такође, почели су да се изводе занатски радови на систему за грејање, систему за климатизацију и очекујемо да у наредним данима почну и остали занатски радови. Било је уобичајених кашњења у раду, а један од разлога за то је и недостатак грађевинских радника са којим се суочава Нови Сад који се великом брзином развија и можемо га назвати великим градилиштем. Али оно најзначајније је што се радови изводе са високим степеном квалитета према плану и пројекту.

Када можемо очекивати да видимо овај савремени објекат у пуном сјају?

Оно што је новост јесте да је Влада Републике Србије одлучила да уложи додатна средства за завршетак целог објекта, па можемо очекивати у јулу месецу 2019. године да буду завршени радови на објекту од 26.000 квадратна метра, осим гаражног дела у сутерену о коме се још разматра у ком правцу би требало да се реализује. Значајно је истаћи да је пројекат НТП-а урадио ФТН, односно Департман за архитектуру и урбанизам.

Како ће научно-технолошки парк допринети развоју Факултета с обзиром да ћемо располагати са 10.000 квадратних метара?

Како се последњих година драстично повећао број уписаних студената нашег факултета, НТ парк има значајну улогу за ФТН у два аспекта деловања: за наставу и науку. У другом делу објекта предвиђено је да буду развојни делови компанија из ИТ сектора као и стартап фирме, на тај начин ће се остварити синергија између образовања, науке и привреде. Наш део објекта ће подразумевати лабораторије превасходно за студијске програме из области ИТ сектора које ће бити савремено опремљене што ће омогућити већи квалитет инжењера које школујемо и већи квалитет науке коју развијамо. Управо су у току преговори са оснивачем око опремања унутрашњости објекта, што захтева знатна материјална средства. Такође, планира се кабинетски простор за професоре, асистенте, књижара, амфитеатри и затворени и отворени атријуми. У изградњи је и амфитеатар са око 260 места и два отворена амфитеатра од којих ће један имати могућност наткривања по потреби, а други ће бити летњи амфитеатар у коме ће се одржавати различите манифестације, поред наставе. Изградња овог објекта је изузетно значајна јер ће допринети запошљавању нових професора и асистената, али и образовању већег броја инжењера у ИТ сектору који су потребни тржишту. Уз сарадњу са компанијама у другом делу објекта НТП-а сигурни смо да ће наши студенти бити способни да одмах по дипломирању одговоре квалитетно на захтеве послодаваца.


Научно-технолошки парк Универзитета у Новом Саду, део на Факултету техничких наука (фаза ИИ), једна је од најзначајнијих инвестиција на територији града Новог Сада, а свакако највећи објекат који се гради у последњих тридесет година у оквиру Кампуса Новосадског универзитета, али и шире . Ради се о савременом концепту објекта који је одговор на актуелне потребе, где су у истој згради смештени садржаји намењени образовању, науци и привреди, како би се на најбољи начин остварили процеси у сваком од домена. Објекат је пројектован као савремени архитектонски склоп, значајних просторних капацитета, који својим обликовањем тежи да одговори на актуелна кретања у архитектонском стваралаштву, на рационалан и енергетски ефикасан начин. Такође, његов концепт резултат је изузетно пажљивог и одговорног разматрања архитектуре новосадског Кампуса, где су увек пројектовани и грађени објекти с великом одговорношћу према граду, друштвеној заједници, а који су, време је то и показало, постали значајни репери у архитектонском стваралаштву нашег региона. Посебно нам је велико задовољство што објекат улази у фазу финализације конструкције и што се припремају радови за његово затварање - израду фасаде. Имали смо прилику да још једанпут размотримо концепт фасаде, готово деценију након пројектовања, и предложимо нова решења за доминантна лица објекта. Урађена је детаљна студија енергетске ефикасности фасадног склопа и његово осавремењавање, како би универзитетска заједница добила најбоље могуће решење у садашњем тренутку и у оквирима буџета. Нови концепт фасаде према Фрушкогорској улици представља резултат управо ових напора и нуди савремено, енрергетски ефикасно, експлоатационо рационално и аутентично решење којим ће овај објекат, надамо се, постати репер западног обода Кампуса, али и овог дела града.

Факултет техничких наука у Новом Саду

39ms