Vesti
Petak, 21. jun, 2019.
Уручени кључеви 270 станова за избегла лица у Камендину
Кључеви 270 станова у земунском насељу Камендин уручени су избегличким породицама из Хрватске и Босне и Херцеговине у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

Кључеве су уручили министар спољних послова Ивица Дачић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније Ингве Енгстром, шеф мисије ОЕБС-а Андреа Орицио, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, амбасадор САД Кајл Скот, амбасадор Швајцарске Филип Ге, шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Шодер, вицегувернер Банке за развој Савета Европе Томаш Бочек и директор Јединице за управљење пројектима у јавном сектору д.о.о. Драган Катуца.

Министар спољних послова Ивица Дачић је истакао да је на најбољи начин обележен 20.јун, Светски дан избеглица. Дачић је поручио да је Србија помагала и помагаће сва избегла и расељена лица, без обзира на њихову националност, расу, веру, друштвену или политичку припадност и да је важност овог Програма огромна.

"Камендин је други по обиму пројекат који је завршен у оквиру Регионалног стамбеног програма. Први, овог значаја и величине, завршен је у Овчи, где смо 5. марта 2018. године уселили 235 избегличких породица.Тренутно се гради 276 станова у Ветернику, у Новом Саду, и 169 у Старој Пазови. Укупно се, у оквиру петог потпројекта, гради 827 станова у 25 јединица локалне самоуправе широм Србије” истакао је министар.

Вредност изведених радова у Камендину је 7,9 милиона евра, а средства су обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија док је Град Београд допринео са два милиона евра обезбедивши парцелу и инфраструктуру.
32ms