Vesti
Ponedeljak, 13. maj, 2019.
Uručeni ključevi 30 stanova za izbeglice u Negotinu i Kladovu
U okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Negotinu je svečano uručeno 20 ključeva stanova koji su namenjeni izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok je u Kladovu 10 izbegličkih porodica trajno rešilo svoje stambeno pitanje.

Ključeve novih stanova porodicama su uručili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, komesar za izbeglice Vladimir Cucić i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd Dragan Katuca.

Četvrti potprojekat Regionalnog stambenog programa je vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija. U okviru ovog potprojekta već su podeljeni ključeve izbeglim licima sa prebivalištem u Arilju, Zrenjaninu i Loznici.

Korisnici nisu krili zadovoljstvo što su nakon mnogo godina izbeglištva konačno dobili svoj dom.

“Dobio sam stan od 55 kvadrata i nemam reči da vam opišem kako se osećam. Konačno smo se skućili. Ovo mi je u Negotinu deseti stan i verujem da će ovo rešenje biti trajno – ponosan je Milan Dragosavac.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i CEB-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španija, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Informator o radu  
24ms