Vesti
Ponedeljak, 13. maj, 2019.
Уручени кључеви 30 станова за избеглице у Неготину и Кладову
У оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Неготину је свечано уручено 20 кључева станова који су намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, док је у Кладову 10 избегличких породица трајно решило своје стамбено питање.

Кључеве нових станова породицама су уручили министар спољних послова Ивица Дачић, Џон Јанг из Представништва УНХЦР-а у Србији, председник општине Неготин Владимир Величковић, комесар за избеглице Владимир Цуцић и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Драган Катуца.

Четврти потпројекат Регионалног стамбеног програма је вредан 18,7 милиона евра, од чега је 16,6 милиона донаторских средстава, док је 2,1 милион обезбеђен из оквира националних контрибуција. У оквиру овог потпројекта већ су подељени кључеве избеглим лицима са пребивалиштем у Ариљу, Зрењанину и Лозници.

Корисници нису крили задовољство што су након много година избеглиштва коначно добили свој дом.

“Добио сам стан од 55 квадрата и немам речи да вам опишем како се осећам. Коначно смо се скућили. Ово ми је у Неготину десети стан и верујем да ће ово решење бити трајно – поносан је Милан Драгосавац.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у све четири земље.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и ЦЕБ-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Швајцарске, Италије, Норвешке, Данске, Турске, Луксембурга, Шпанија, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

49ms