Vesti
Ponedeljak, 25. septembar, 2017.
RHP: Uručeni ključevi montažnih kuća izbegličkim porodicama u Kuli, Srbobranu i Sremskoj Mitrovici
U okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa obavljena je primopredaja montažnih kuća.
Porodice Pupoljac, Tatić i Todorović – Milikić iz Kule dobile su ključeve montažnih kuća i time trajno rešile svoje stambeno pitanje. Ovaj ključ za njih ujedno predstavlja i početak novog, boljeg života na koji su čekali četvrt veka.

Svečanoj ceremoniji u opštini Kula prisustvovali su predsednik opštine Kula Perica Videkanjić, zamenik predsednika opštine Kula Karolj Valka, predstavnici „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru“ d.o.o. Beograd, izvođač radova „Monter gradnja Ćurčić“ Miljko Ćurćić, kao u rukovodilac izgradnje „Beopotez“, Saša Đorđević.

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica obezbeđene su tri montažne kuće za izbegličke porodice Rajčić, Kovačić i Vuletić, dok je u Srbobranu novi dom dobila porodica Radukić.

Reč je o još jednom rešavanju stambenog pitanja najugroženijih izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Kuće su obezbeđen u u okviru Regionalnog stambenog programa Srbiji, koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, kao vodeća institucija Programa, u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd.

Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Cilj Programa je da obezbedi trajna stambena rešenja za 5.356 porodica u Republici Srbiji, odnosno 16.068 korisnika prema sredstvima donacije u ovom trenutku


Slika 2: Porodica Radukić - Srbobran
51ms