Vesti
Ponedeljak, 12. decembar, 2022.
Суботица: Нови дом за 44 избегличке породице из Босне и Херцеговине и Хрватске
У Суботици су уручени кључеви од 44 стана, намењених избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске. Станови су изграђени у оквиру осмог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануел Жиофре, амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер, градоначелник Суботице Стеван Бакић, други секретар амбасаде Немачке у Србији Даниел Мохсени, шефица Одељења за интеграцију УНХЦР-а у Србији Ивана Јелић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић.

"Јединица за управљање пројектима у јавном сектору и убудуће ће са Комесаријатом вредно радити, јер је наш циљ да све избегличке породице буду трајно збринуте. Наш циљ подржала је и Влада Републике Србије те је спровођење Регионалног стамбеног програма веома ефикасно, а све у циљу трајне интеграције избеглих лица.", истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.

Станови укупне бруто површине око 3.000 метара квадратних изграђени су за годину дана. Вредност изградње је око 1,2 милиона евра.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
39ms